Pasiuni!? – sportul asta cu porumbeii? o parte il inteleg, o parte nu il considera mare scofala, pentru unii toti porumbeii ajung “acasa”, o parte il considera o joaca de copil, o parte considera lucruri duse la extrem, pana la urma e o pasiune.

“Nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim ci îmbătrânim când încetăm să ne mai jucăm.” – George Bernard Shaw

O parte din noi iau “joaca” asta in serios si o duc la superlativ, o parte raman doar la stadiul de “joaca”, in fine orice lucru care il faci cu pasiune nu te va obosi si vei gasi mereu resurse sa nu ramana doar la stadiul de vis.

Da stim cu totii ca porumbei zboara nu va scriu despre asta 🙂 lucrurile se complica cand porumbeii trebuie sa ajunga si “acasa”, 100 de km, 200… 500…700 km, 1200 km aerian, lucrurile incep sa se complice, inveti ca ai nevoie de porumbei care pot face asta si iti dai seama ca nu toti porumbeii sunt la fel. Incepi sa-i duci la antrenamente, dupa sa-i concurezi cu alti colegi care au aceiasi pasiune, astfel observi ca porumbeii se pot si imbolnavi, atunci realizezi ca trebuie sa-i mentii intr-o stare de sanatate si lucrurile astea trebuie sa le faci tu. Dupa in timp inveti ca un porumbel neantrenat chiar daca stie sa zboare asta nu inseamna ca nu se poate si pierde, inveti ca lipsa antrenamentului este la fel de daunatoare ca si super motivarea.

In principiu e simplu sportul asta, educi porumbeii de pui sa se intoarca “acasa”, 5-10-30 km si cresti distanta trepatat, astfel un porumbel cand devine matur sa poata fi concurat cu succes in functie de categoria pe care o alegi. Da cand incepi sa alegi lucrurile se complica 🙂 dar inveti in timp toate astea. Categorii si metode joc in sportul columbofil sunt destule, dar la fel inveti in timp si la fel inveti ca nu poti face lucruri care nu te definesc si la fel inveti in timp ca oricat ti-ai dori daca nu esti nascut pentru anumite lucruri, nu le poti face decat pentru perioade scurte.

Sa poti practica sportul asta nu ai nevoie de multe elemente, o “familie” de porumbei cu caractere asemanatoare genetic, o crescatorie decenta si o metoda pe care sa o imbunatatesti si nu sa o schimbi mereu. Totul tine de alegerile pe care le faci la inceput de drum! Prin “o familie” nu ma refer la porumbei inruditi, ma refer la porumbei care pot transmite mai departe calitatile pe care noi le urmarim!

Da sportul asta e destul de simplu, invatam porumbeii sa se intoarca “acasa” de pui si pentru a face toate astea ne procuram porumbei care au intiparit genetic lucrurile astea. Noi avand doar rolul de ai educa si ai mentine sanatosi pentru a face fata. Insa lucrurile se complica atunci cand nu avem o metoda, atunci cand nu facem alegerile potrivite si atunci cand facem lucrurile fortat! Sportul asta e simplu si nu foarte costisitor, dar in momentul cand incepem sa facem greseli devine mult prea costisitor. Si una din greseli e raportarea la sumele vehiculate in vanzarea porumbeilor campioni! Pentru ca multi cand se apuca de sportul columbofil sunt vrajiti de sumele fabuloase cu care se vand porumbeii campioni.

Oamenii care nu sunt implicati in fenomenul asta numit “Columbofilie” inteleg cu greu cum poate fi vandut un porumbel cu sute de mii de euro, pentru ca prea putini cunosc cata munca implica si nu atat munca cat rabdare. Rabdarea de a face zi de zi, an de an acelasi lucru si nu in ultimul rand rabdarea de a o lua mereu de la capat.

Sa presupunem ca ai putini bani si putin noroc, ai cativa porumbei care prin antrenament si exercitiu tinuti intr-un mediu corespunzator vin de la concursuri si sunt super, mentii starea de sanatate si lucrurile merg excelent. Dar ca sa ramana super trebuie sa le mentii si daca in compartimentul de zbor “forma bate rangul”, in compartimentul de reproductie ai nevoie de mult mai multe nu doar de noroc! Pierre Dordin – “e usor sa ajungi in top, dar cel mai greu e sa te mentii acolo!”

Da totul pana la alegeri, oricine care are putini bani pe card si putina benzina in rezervor poate antrena porumbeii, da oricine care are un program bine pus la punct si cu porumbei cat de cat buni poate ajunge la unele performante, dar nu oricine poate crea porumbei care sa duca toate astea mai departe. Si sunt cateva lucruri in viata pe care nu le poti cumpara cu bani, dar din pacate fac diferenta.

Loialitatea… da daca nu stii ce e aia?  nu cred ca o vei aplica nici la tine in crescatorie. Probabil te vei intreba mereu, merita? nu merita? probabil vei schimba metoda dupa metoda fara sa-ti dai seama de ce si cum. Da totul tine de alegeri si de felul cum stii sa faci aprecieri, de altfel si subaprecierea la fel ca supraaprecierea sunt la fel de daunatoare. Daca felul tau de a fi nu e unul loial si ti se pare o prostie vei perpetua toate astea si la porumbei. Probabil nu ti-a spus nimeni dar porumbeii tai in timp isi vor imprima felul tau de a fi si se vor adapta caracterului tau, asta daca vei avea rabdare. Da poti sa nu ai rabdare cu oamenii care nu cred in ceea ce faci, poti sa nu ai rabdare cu oamenii care nu inteleg lucrurile pe care le faci, dar nu poti sa nu ai rabdare cu lucrurile in care crezi, pentru ca a doua mare greseala e atunci cand incerci sa demonstrezi lumii ceva, pentru ca atunci pornesti pe un drum gresit, toate eforturile tale se canalizeaza pentru a demonstra si vrei nu vrei devii subiectiv. Abia cand lasi lucrurile sa curga si faci fix ceea ce-ti doresti lucrurile se vor limpezi.

Este un articol mereu am facut referire la el, prea putini au inteles la ce se refera, multi iau mot a mot si vad doar titlu Hibridizare? Consangvinizare? Amandoua? dar in esenta Geoff & Catherine Cooper vorbesc de stabilitate, de consecventa, vorbesc si despre lucruri pe care unii l-au descoperit cu mult inainte sa ne nastem noi. Vorbesc despre genetica si atunci lucrurile se complica si iti dai seama ca sportul columbofil nu mai e doar o joaca de copil.

Da e mult prea simplu si sa privim superficial e gratuit … “Spune adevarul ca pe o mare minciuna…” nu se refera la faptul ca trebui e sa minti, odata ce nu vrei sa fii mintit nici tu nu vei minti si daca tot ti-e frica ca ai sa faci asta sigur ai sa faci! Odata ce nu esti capabil si nu accepti anumite lucruri fii sigur ca ele nu se vor intampla…asa ca citatul ala se refera si la faptul ca odata ce ti-ai propus un obiectiv prea putin te intereseaza daca mai cred si altii in ceea ce crezi tu. Si da orice feedback te ajuta, dar nu orice feedback te reprezinta!

Da odata ce descoperim cate ceva despre columbofilie cu totii visam la porumbeii buni … se fac greu, se gasesc greu, uneori sunt scumpi, uneori ii descoperi din intamplare sau asa credem, desi cred cu tarie in citatul lui Vio … “Nimic nu e intamplator!”. Columbofilia e frumoasa, tocmai pentru faptul ca banii nu iti garanteaza succesul si daca nu ai rabdare sa devii un tot impreuna cu porumbeii tai, vei ramane doar omul care a avut odata un card in buzunar si se pricepea sa-l foloseasca.

Da columbofilia de altfel ca oricare alta pasiune, vorbesc despre tine si despre felul tau de a fi! Si stii? daca tie iti convine poti minti pe toata lumea! dar nu te minti pe tine! Din punctul ala numai scapi! si chiar nu mai e nimic de facut! Daca nu ai rabdare sa fii loial nu te chinui sa ai rabdare, ar fi o risipa de timp! Si loialitatea nu se refera la cei din jur se refera la tine!

Practicand columbofilia te poti oarecum educa, dar ai grija ce profesori iti alegi, totul dupa cum am scris mai sus tine de alegeri!


Adrian

M-am nascut intr-un orasel mic de provincie, e locul unde am descoperit dragostea fata de natura, fata de porumbei, fata de oameni, e locul care m-a fascinat si locul care mi-a daruit cele mai multe bucurii. Cand uit ca sunt mai bine de 20 si ceva de ani de cand lucrez in IT, ascult jazz, sau Blues-rock ... Impartasesc toate aceste bucurii cu cativa Prieteni, nu foarte multi, pentru ca nu sunt atat de darnic, dar nici foarte zgarcit. Obișnuit să privesc doar in alb si negru, nu cred ca deosebesc prea bine nuantele de gri...si cred ... nici nu ma definesc. Cand mai ramane ceva timp, cred eu ca-mi place sa rasfoiesc cate o carte, as prefera istorice...dar nu e musai si nici nu fac o regula din asta. Cand am ceva de spus despre Columbofilie scriu pe www.aspigeons.ro. In rest imi ocup timpul printre servere si script-uri.

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *